Rețele de date-voce

Rețele de date-voce

Prin definiție, o rețea este alcătuită dintr-un ansamblu de aparate interconectate prin intermediul echipamentelor specifice de rețea, având ca scop transmisia de date între aparate și partajarea resurselor.

Aparatele interconectate pot fi calculatoare, laptop-uri, imprimante, etc.

Rețeaua de date-voce are ca scop echiparea cu un sistem performant de distribuție pe orizontală și verticală, astfel încât să fie asigurată transmisia informațiilor în mod organizat, rapid și eficient.

Pentru ca o rețea să fie eficientă și să servească nevoilor utilizatorilor, implementarea ei se face în mod sistematic, urmărind o serie de etape planificate.

“Gold standard” în rețele îl reprezintă cablarea structurată. Definitoriu pentru această noțiune este cadrul organizat pentru realizarea unei rețele de date-voce într-un mod extrem de eficient, în limite standardizate. Practica uzuală în cablarea structurată este dotarea fiecărui utilizator cu o priză dublă de rețea. Priza dublă permite așa cum spune și denumirea, doua conexiuni din care una este utilizată pentru postul telefonic și cealaltă este utilizată pentru calculator. Desigur, ca în ultimii ani, s-a dezvoltat extrem de mult telefonia IP, aparatele fiind uneori înlocuite de un soft pe PC sau însăși aparatele având integrate port de intrare și port de ieșire, astfel fiind necesar minim un port de rețea per utilizator. Acest fapt într-adevăr reduce la jumătate costul privind o rețea de cablare, desigur, diferența de bani fiind investită în telefonia IP. Oricum am privi aceste elemente, există multe variante disponibile, iar cea mai bună variantă pentru un beneficiar nu este întotdeauna cea mai bună și pentru alt beneficiar. 

Soluții personalizate

Din acest motiv, este foarte importantă adresarea personalizată a fiecărei cereri privind realizarea unei rețele de cablare structurată pentru alegerea celei mai bune soluții care să fie în mod evident tehnic foarte bună dar și cost-effective.

Conceptul uzual este de tip “stea”, prin care dintr-un punct central se cablează prizele de date ale utilizatorilor. 

Se va ține cont la poziționarea și montajul prizelor, ca lungimea unui traseu orizontal (de la rack până la priză) nu va depăși 90 de metri, astfel încât lungimea totală a întregului tronson (inclusiv patch-cordul din rack și patch-cordul de conectare de la priza la calculator) să nu depășească 100 m.

În cazul în care avem o clădire cu o suprafață foarte mare, pentru respectarea standardelor privind limitele acceptate ale lungimilor de cabluri se utilizează noduri intermediare de comunicație. Nodurile secundare vor fi conectate la nodul central prin intermediul fibrelor optice, fie în topologie stea, fie inel, fie stea-inel.

Pentru rețele cu o întindere excepțională se pot utiliza soluțiile de cablare prin fibră optică, așa numitele rețele POL (Passive Optical Lan).

Cablarea de fibră optică pasivă determină o singură infrastructură de rețea pentru toate echipamentele de video, date sau voce din cadrul unei companii. Această infrastructură este rapidă, fiabilă, eficientă, flexibilă și permite conectarea oricărui tip de echipament de TV,  rețea de ethernet (inclusiv radio) sau telefonie.

Avantajele unei rețele de cablări de curenți slabi pe fibră optică

  • Costuri generale reduse
  • Costuri de administrare reduse
  • Adăugarea rapidă a echipamentelor de rețea și integrarea lor într-o rețea unică, administrată rapid și ușor;
  • Schimbarea poziției calculatoarelor nu necesită muncă suplimentară;
  • Integrarea centralei telefonice și transmisie de semnal pe fibră optică;
  • Integrarea semnalului TV; 
  • Posibilitatea de reorganizare a rețelei extrem de ușor;
  • Remedierea problemelor de rețea se face într-un timp mult mai scurt, rapid, flexibil și fiabil;
  • Securitatea sporită;
  • Redundanță rapidă și eficientă în caz de dezastru sau defecțiuni majore.
  • Reducerea consumului electric cu până la 50% prin eliminarea rackurilor suplimentare;
  • Imunitatea rețelei la influențele electromagnetice.

Cablările de rețea POL

reprezintă un set de standarde ce determină modalitatea de instalare a cablurilor ce intră în componența rețelelor de video, date sau voce din centre de calcul, birouri, aeroporturi, spitale, stadioane sau alte tipuri de clădiri. Aceste standarde determină modul de cablare în formație 'stea', în care toate porturile sunt conectate la un echipament activ central, de tip OLT (montat, de obicei, într-un rack de 19”), de unde poate fi determinat exact modul în care vor fi utilizate aceste conexiuni cu ajutorul unui software inteligent și ușor de utilizat. Fiecare port de video (TV) date sau voce poate fi legat (prin intermediul unui patchcord) la un comutator de rețea (ONT) montat în orice loc unde sunt necesare porturi de video, date sau voce, realizându-se astfel orice conexiune de comunicație este necesară.

Managementul acestui sistem de comunicații este bazat pe o aplicație software de tip User Friendly. Aplicația soft proprietară se instalează pe un server local. Pe baza unui WebGUI intuitiv, aceasta oferă acces facil, în timp real, la funcționalitatea sistemului și simplifică operațiunile de administrare și operare a rețelei. Aplicația se conectează la echipamentul principal OLT și implementează definirea și configurația serviciilor, înregistrarea echipamentelor, raportarea alarmelor, diverse instrumente de depanare, vizualizarea stării echipamentelor terminale sau starea generală a rețelei.

Implementată pe scară largă pentru conectarea rețelelor de business, POL este flexibilă pentru utilizarea rețelelor de tip LAN. Ea permite coexistența pe aceeași infrastructură a serviciilor pentru diferiți clienți ai rețelei, cum ar fi administrația back-office, rețele de tip intranet/ethernet de mare viteză, rețele pentru vizitatori, interconectări cu diverși operatori, sau utilități de tip supraveghere CCTV, control acces, ticketing, CATV,  etc.

Oricare ar fi tipul rețelei care se dorește a fi instalată în cadrul unei clădiri, este important de reținut că rețeaua poate interconecta orice fel de aparat electric ce este dotat cu o interfață LAN (TV-uri, proiectoare, laptop-uri, sisteme audio, sisteme de securitate, aparate electrocasnice, sisteme de acces wireless etc.).

Servicii similare

Firewall și Next Generation Firewall (NGFW)

Firewall și Next Generation Firewall (NGFW) sunt ambele soluții de securitate importante pentru prot ...

Detalii
Infrastructura de Rețea și Transmisii de Date

Rețelele de transmisie de date sunt esențiale pentru conectarea și transferul informațiilor între di ...

Detalii
Networking LoRaWAN

LoRaWAN este un protocol de comunicare cu rază lungă (Long Range), folosit pentru conectarea unui nu ...

Detalii

Contactează-ne

Prin trimiterea acestui formular sunteți de acord cu termenii și condițiile noastre și cu Politica noastră de confidențialitate, care explică modul în care putem colecta, folosi și dezvălui informațiile dumneavoastră personale, inclusiv către terți.

Divizia

Infrastructure

ETA2U INFRASTRUCTURE oferă servicii de design şi instalare de infrastructură de reţele de curenţi slabi, datacenter şi comunicații pentru dotarea clădirilor şi campusurilor.

Află mai multe