Când se discută de tehnologizare în agricultură, automat se face asocierea cu sisteme de irigații complexe, utilaje inteligente sau sisteme de monitorizare avansate. Însă, când o companie cu activități în sectorul agricol întampină în prima fază aceleași probleme IT cu care se confruntă orice altă companie, trebuie să luăm în considereare gestionarea eficientă a resurselor și bunurilor interne. Creșterea sustenabilă a oricărei companii se bazează pe o imagine concretă a situației curente oferite de o soluție software de tip ERP.

O asemenea necesitate a apărut și din partea Banatfarming, una din cele mai mari companii din sectorul agricol din Banat, cu activități în compactarea terenurilor agricole, cultivarea acestora și creșterea de animale. Dotată cu o flotă de utilaje agricole variate și atelier de reparații, cu magazie de piese proprie, depozit de îngrășăminte, semințe și pesticide – gestionarea consumului și aprovizionării în perioadele de activitate din campania agricolă devenea o muncă dificilă și consumatoare de timp. ETA2U a propus implementarea componentei ZAX Depozit din cadrul suitei software ZAX Solution.

ZAX Depozit reprezintă baza ideală pe care se poate construi o infrastructură software completă. Acesta permite gestionarea relației cu furnizorii – facturi, comenzi și avize, atât prin înregistrări în sistem cât și prin asocierea de fișiere scanate cu fiecare înregistrare dorită. Astfel, a permisă  utilizatorilor Banatfarming urmărirea cu ușurință a documentelor generate și accesul controlat la acestea. De asemenea, toate mișcările de produse interne sunt gestionate în cadrul aplicației prin documente de transfer între locații, creând o urmă în sistem a fiecărei tranzacții și o bază de trasabilitate.

În mod particular, în cazul Banatfarming a fost necesară adaptarea fluxurilor de gestiune a stocurilor prin implementarea unei forme de WMS (Warehouse Management System), prin care utilizatorii să poată specifica locații fizice ale produsului în zona de depozitare desemnată. Astfel, fiecare produs depozitat a primit o locație fixă, care a fost tipărită pe etichetă cu cod de bare asociat produsului. ZAX Depozit este integrat cu echipamente de tipărire ZEBRA – ZT220, iar identificarea produselor se face cu scanner wireless ZEBRA – LS2208. Implementarea ZAX cu ehipamentele ZEBRA a trebuit să țină cont și de specificul Banatfarming, locația fiind situată în apropierea exploatațiilor agricole.

Printre problemele ridicate de Banatfarming cu privire la soluția ZAX era și obţinerea mai ușoară a rapoartelor de consum pentru fiecare utilaj în parte. ZAX Depozit a fost astfel adaptat pentru a permite asocierea fiecărei piese consumate cu un utilaj din catalog și raportarea acestora la cerere.

Beneficiile aduse de implementarea ZAX Depozit sunt:

  • Vizualizarea mai ușoară a situației stocurilor curente din locaţiile implementate
  • Trasabilitate detaliată
  • Posibilitatea de urmărire a balanței stocurilor în perioadă determinată de timp
  • Istoric extins a relației cu furnizorii
  • Rapoarte detaliate cu date în timp real
  • Reducerea timpilor de realizare a inventarelor
  • Responsabilizarea utilizatorilor în tratarea resurselor interne
  • Identificarea ușoară a produselor pe baza locațiilor
  • Rapoarte detaliate în timp real
  • Acces ușor centralizat la date cu Securitate pe bază de roluri.

Într-o altă ordine, ZAX Depozit este doar o componentă a ZAX Solution by ETA2U, o suită software scalabilă și fiabilă, construită în jurul nevoii de soluționare a problemelor de trasabilitate.

Încă o dată confirmăm că utilizarea ZAX Solution în cadrul unei unități de producție nu a fost niciodată mai relevantă ca în această periodă, când piața economică este în continuă schimbare iar producătorii trebuie să se poată adapta în permanență.

 

Ionuţ Ţepeneu – Consultant IT în cadrul ETA2U Innovation

Pentru mai multe detalii, vă rog să mă contactați la adresa: Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..